Livsstilar i Medelhavsländer

Något som jag fascineras över är livsstilar över olika delar av världen, ibland kan det till och med skilja sig mellan olika länder. Olika länder har olika livsstilar, så som de flesta lever.

Livsstil kring Medelhavet

För att titta utanför Sverige och vända blickarna mot Medelhavet istället så lever dessa länder på liknande sätt. Omkring Medelhavet är det ej lika jämställt som det är i Sverige. I dessa länder är det mer traditionella roller, kvinnorna sköter hemmet mer och männen ser gärna att det är de som försörjer familjen. Detta är inget som är ovanligt eller som ses som något som behöver arbetas bort, vid frågor till befolkningen så är det gärna så som de har det.

En annan intressant blick på livsstilen är att det är mycket lugnare i dessa länder. Det är mycket mindre stress och inte någon jäkt efter något. Det är ej ovanligt att butikerna öppnar tidigt och sedan stänger vid lunch. På eftermiddagen är det en stunds vila som gäller för att sedan öppna butikerna på nytt under sen eftermiddag och en bit in på kvällen. Något som kallas siesta.

Detta fascinerar mig. Att kunna ta det så lugnt i livet, att ta dagen som den kommer. Det är något jag tror vi skulle behöva mer i Norden, att slå ner lite på tempot och njuta mer av dagen.

Matkultur kring Medelhavet

När befolkningen tar det mer lugnt om dagarna så är det liknande även med maten. Människor som besöker dessa länder får ofta en syn över hur naturligt allt ser ut. Det njuts av maten och att dricka ett glas vin till lunch är ej ovanligt. Befolkningen njuter av dagen och så även av maten.

Livsstilen kring träningen omkring Medelhavet är simning och löpning något som är populärt. Möjligen för att det är lättillgängligt och simning framförallt är enkelt att utöva i det varma klimatet.